Българска кухня

Печена пуйка 
Продукти: 1 пуйка, 1 глава лук, 3-4 лъжици масло, 1 чаена чаша ориз, бульон, 1
кафена чашка стафиди, 1 чаена лъжица черен пипер, 1/2 чаена лъжица канела,
ситно нарязан магданоз и сол
.

Приготвяне: Пуйката се посолява отвътре и
отвън. Дреболиите се сваряват в подсолена вода и се нарязват на ситно. Ситно
нарязаният лук се задушава с маслото до омекване, прибавя се оризът, който
се пържи, докато стане прозрачен, след което се залива с 1 1/2 чаша от бульона
на дреболиите, стафидите, черния пипер, канелата, магданоза и солта. С тази
смес се пълни пуйката и се зашива. Слага се в тавичка, намазва се с масло,
отстрани се сипва 1 чаша от бульона и се пече в умерена фурна. За да остане
пуйката сочна, се полива често със соса. Можете също, докато се пече, да я
покриете с листа от кисело зеле, за да не изсъхва месото, както и да я печете
върху 1 нарязана на ситно кисела зелка.


Чомлек кебап
Продукти: 1 кг агнешко месо, 4 връзки зелен лук, 100 г краве масло, 3 зелени люти чушки, 1/2 връзка джоджен, черен пипер, сол.
Приготвяне: месото се нарязва на парчета и се слага със ситно нарязания лук в пръстен съд. Прибавят се маслото, лютите чушки, ситно нарязаният джоджен, счукан черен пипер и сол. Ястието се похлупва с капак, който се замазва с тесто, и се пече в умерена фурна.

Млечен кебап по касапски
Продукти: 500 г агнешки дреболии, 750 г агнешко месо, 200 г краве масло, 5 връзки зелен лук, 5 яйца, 1/2 л прясно мляко, 2-3люти чушки, 1/2чаена чаша бяло вино, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Приготвяне: месото и дреболиите се нарязват на парченца и се смесват с дребно нарязаните лук, чушки, магданоз и джоджен. Поръсват се с червения и черния пипер, заливат се с виното, посоляват се и се слагат в пръстен гювеч. След като се опече, ястието се залива с разбитите с млякото яйца и се запича.

Шопски кебап
Продукти: 1 кг агнешко месо, 2-3 връзки зелен лук, 6-7 пиперки, 3/4 чаша олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 1/4 чаши кисело мляко, 3 яйца, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол.
Приготвяне: месото се нарязва на хапки и се слага в пръстен гювеч. Прибавят се нарязаните лук и пиперки, олиото и се слага във фурната да се позапържи и позачерви. Добавят се червеният пипер, сол и малко вода, затваря се с капак и се пече. Когато месото е готово, ястието се залива с разбитите с киселото мляко яйца и се допича в силна фурна 4-5 мин.

Свинско с кисело зеле
Продукти: 750 г свинско месо, 1,200 кг кисело зеле, 1/2 чаша свинска мас, 1 супена лъжица червен пипер,1 чаша зелев сок, 2-3 люти чушки.
Приготвяне: месото се нарязва на парчета и се поръсва с червен пипер. Зелето се нарязва на тънки ивици. Месото и зелето се нареждат последователно на редове в пръстен гювеч и върху тях се слагат лютите чушки. Ястието се поръсва с останалия червен пипер, залива се с
мазнината, зелевия сок и малко топла вода, покрива се с 2 - 3 зелеви листа и се пече в умерена фурна.

Гювеч по гушански
Продукти: 750 г крехко свинско месо, 1/2 чаша свинска мас, 1-2 глави лук,
2-3 червени домата, 4-5 картофа, 1 чаена лъжичка червен пипер, 5 яйца,
250 г кашкавал, магданоз, сол.
Приготвяне: месото се нарязва на парчета и се задушава в мазнината и малко вода заедно с едро нарязания лук. Разбърква се с червения пипер и се слага в пръстен гювеч. Прибавят се картофите и доматите, нарязани на кръгчета. Ястието се разбърква, залива се с малко топла вода, посолява се и се пече във фурна. Когато е почти готово, залива се със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал, а след изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Свински ребра с кисело зеле
Продукти: 2 кг свински ребра, 1 1/2 кг кисело зеле, 1/2 чаша ориз, 1/2 чаша свинска мас.
Приготвяне: сИТНО нарязаното зеле се сварява с нарязаните на парчета ребра. Отделно в мазнината се задушава с малко вода оризът. Зелето и оризът се изсипват в пръстен гювеч и се разбъркват. Върху тях се нареждат ребрата. Ястието се залива с една чаша топла вода и се пече в умерена фурна.

Заек по ловджийски
Продукти: около 1 1/5 кг заек, 2-3 моркова, 2 глави лук, 1/2 лимон, 1 и 1/2 супени лъжици брашно, 250 г арпаджик, 1/2 чаша олио, 100 г сланина, 250 г гъби,
1 супена лъжица доматено пюре, 1/2 чаена чаша вино, 1/2 чаша оцет, 1/2глава целина, 1-2дафиновилиста, черен пипер, сол.
Приготвяне: заекът се одира, изчистват се вътрешностите, измива се и се кисне в студена вода 3-5 часа. След това се залива с марината, приготвена от оцета, вода, черен пипер и дафиновия лист и престоява в нея до 12 часа (ако е млад) или до 24 часа (ако е стар). Изважда се от маринатата, измива се със студена вода, нарязва се на парчета и се задушава в сгорещената мазнина и малко вода. В същата мазнина след изваждането на месото, се задушават, като се прибавят последователно, ситно нарязаният лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре и брашното. Заливат се с виното и малко топла вода и се кипват. Прибавят се нарязаните на ивици гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновият лист, резенчетата лимон, черен пипер и сол на вкус. Сместа се изсипва в по-дълбок пръстен гювеч и отгоре се нарежда месото. Капакът на гювеча се замазва с тесто и ястието се задушава във фурна 1 1/2 до 2 часа.

Заек по средиземноморски
Продукти: 1 1/2 кг заек или рагу от заек, смлян черен пипер,2 стръка праз,
50 г бекон, 1 супена лъжица краве масло, 20 мл коняк, 100 мл червено вино,
200 мл бульон,1 връзка магданоз, 4 скилидки чесън, 50 г счукани орехи, 1 дафинов лист, сол.
 Приготвяне: измитите парчета заешко месо се просушават със салфетка и се посипват със сол и черен пипер. Беконът и изчистеният праз се нарязват на малки кубчета. Месото се запържва от всички страни в гореща мазнина. В останалата в тигана мазнина се запържват беконът и лукът. Парчетата месо се връщат в тигана отново, поливат се с коняка, който се запалва леко. Месото се поставя в керамичен гювеч. В тигана, където е пържено месото, се наливат виното и бульонът и се възвира. Магданозът, измит със студена вода и нарязан на ситно, се прибавя в бульона заедно с дафиновия лист, очуканите орехи и смачкания чесън. С този сос се залива месото. Гювечът се покрива с капак и се слага в студена фурна, която се загрява постепенно до 200° С. Задушава се около 1 1/2 часа. Сервира се с гарнитура картофено пюре или макарони.
Същото ястие може да се приготви и с кокошка.