Предястия


Ориз в чашки
Запържете 1 ситно нарязана глава лук и 1 чаша ориз с 3-4 лъжици масло. Налейте 3 чаши зелечуков бульон и прибавете сол и черен пипер. Сварете ориза на слаб огън и прибавете 3/4 чаша настърган кашкавал, сирене или ситно нарязана шунка. Разбъркайте леко сместа, насипете я в чашки, намазани с масло, и я притиснете леко. Обърнете чашките в подходяща чиния. Между купчинките ориз наредете червени домати или камби, напълнени с някаква салата. По желание можете да поднесете предястието с доматен сос или с майонеза.

Зелка, пълнена с руска салата
Вземете малка стегната зелка. Отрежете кочана и издълбайте част от вътрешните листа, за да се получи кухина. Вържете зелката с тънко платно и я сварете в подсолена вода до омекване, като внимавате да запази формата си. Сварете отделно част от издълбаната вътрешност на зелката, накълцайте я на ситно и я смесете с руската салата. Подправете сместа с горчица или черен пипер и напълнете зелката. Сложете зелката в подходяща чиния и я намажете леко с пласт от майонеза. Украсете я околовръст с варено цвекло, нарязано на ивици, с малки червени домати или с камби, напълнени с руска салата.

Цветно зеле с моркови
Изчистете 1 средно голяма глава цветно зеле, измийте я и я сварете в подсолена вода. Изчистете, измийте и нарежете на кръгчета 1/2кг моркови, сварете ги в подсолена вода, отцедете ги и ги изпържете в 2-3 лъжици масло, след което ги разбъркайте със ситно нарязан магданоз. Пригответе светла запръжка от 2 равни лъжици брашно и 2-3 лъжици масло. Разредете я с отварата от цветното зеле и прибавете 100г настърган кашкавал. Оставете соса да ври на слаб огън 6-7 минути. След като го свалите от огъня, застройте го с 2 жълтъка и 2-3 лъжици кисело мляко. Поставете свареното зеле в средата на голяма чиния и го залейте със соса. Околовръст насипете морковите и сложете резенчета от лимон.

Кисело зеле с кренвирши
Нарежете на ивици 1 малка кисела зелка. Сложете зелето да се задушава с 1 чаша зелев сок и 1/2 чаша мазнина. Като започне да се пържи, изсипете го в средата на по-голяма чиния. Наоколо наредете кренвирши, оформени като полукръгчета. В средата на всяко полукръгче сложете по 1/2 твърдо сварено яйце или купичка от ориз-пилаф. Поръсете предястието с черен пипер. Вместо кренвирш около зелете можете да наредите по-дебели парчета салам, върху които ще сложите половинките от твърдо сварени яйца.

Рулца от шунка
Нарежете шунка на тънки правоъгълни парчета. Сложете в единия им край руска салата и навийте на рулца. Набодете в двата отвора на рулцата стръкчета магданоз, резенче краставичка, червена пиперка и др. Издълайте и напълнете с руска салата не много едри, еднакви червени домати. Наредете в подходяща чиния върху листа от зелена салата или грах рулцата, а между тях - доматите (зиме вместо червени домати напълнете червени камби от туршия). Поднесете предястието със соса "Майонеза".

Гъби с телешки салам
Изчистете и измийте 1/2кг гъби. Нарежете ги на ивички и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги и ги запържете с 3-4 лъжици масло. Поръсете си с черен пипер и ги изсипете в чиния. Наоколо наредете кръгчета от обелен Украсете предястието с резенчета от твърдо сварени яйца, червени домати и листенца от магданоз.

Палачинки с мозък (Унгария)
Сварете в подсолена вода 2 овчи или 1 телешки мозък. Оставете ги да изстинат и ги почистете от жилките, ципите и кръвоносните съдове. Запържете леко 2 нарязани на дребно глави лук с 2 лъжици мас и прибавете 1 лъжичка червен пипер, сол, черен пипер, ситно нарязана люта пиперка (по желание) и мозъка. Разбъркайте добре сместа. Пригответе тесто за палачинки от 2 кафени чашки брашно, 2 яйца, 1/2 чаша мляко и 1 щипка сол. Изпържете по-тънки палачинки. Сложете във всяка палачинка от мозъка. Навийте палачинките на руло, потопете ги в 1 разбито яйце и след това в счукан сухар и ги изпържете в мазнина. Поднесете ги със салата.

Пълнени краставици (Франция)
Обелете и нарежете на кръгове, дебели 1 см, 1 голяма краставица или няколко по-малки. Изрежете семенната им част. Пуснете ги във вряща подсолена вода да омекнат. Извадете ги, отцедете ги и ги оставете да изстинат. Разбийте 1 пакетче прясно масло (125 г) и прибавете 200 г риба консерва („Тон" или друг вид), смачкана и обезкостена. Бийте сместа, докато стане на гладка маса. Наредете кръговете от краставицата в чиния и запълнете празнината в средата им със сместа от масло и риба. Залейте ги след това с майонеза, към която по желание можете да прибавите 1 лъжичка доматено пюре, и ги поръсете със ситно нарязан магданоз. Украсете ги с резенчета от лимон.

Топено сирене (Швейцария)
Натрийте отвътре със скилидка чесън една дълбока пръстена тенджера (гледжосана) и сложете в нея 800 г мазно бяло сирене, 80 г кашкавал, нарязан на тънки ивички, и 80 г сирене „Ементал", нарязано на тънки ивици. Прибавете 2 чаши бяло вино, 4 лъжици нишесте или брашно, разредено с 4 ракиени чашки коняк, и черен пипер. Сложете отначало тенджерата на слаб огън и бъркайте сместа непрекъснато, като с ръката си описвате осмици, а след това постепенно засилете огъня и я варете, докато стане на гладка маса. Поднесете предястието в съда, в който сте го приготвили. Всеки от сътрапезниците топи в него вилицата си с голям залък хляб.

Домати, пълнени с раци (Швейцария)
Изберете 8-10 узрели здрави домати, по възможност еднакви по големина. Измийте ги и отрежете капак откъм дръжката. Издълбайте ги и ги обърнете с отвора надолу, за да се отцедят. Сварете в подсолена вода 10-12 рака. Отделете месото от щипките и опашките и го нарежете на дребно. Пригответе майонеза от жълтъка на 1 твърдо сварено яйце, 1 суров жълтък, 1 кафена чашка олио или зехтин, сока от 1 лимон, малко сол и черен пипер. В част от майонезата разбъркайте месото от раците и със сместа напълнете доматите. Полейте отгоре пълнежа с останалата майонеза и го гарнирайте с нарязания на ситно твърдо сварен белтък и ситно нарязан магданоз.