Десерти

Суфле с кафе
Сложете да заври 1/4 литър прясно мляко с 1/2 чаша захар. Отделно в 1/4 литър студено прясно мляко размийте 50г нишесте. Изсипете подсладеното горещо мляко в нишестената кашица и сложете сместа на огъня да заври. Бъркайте я с разбивачния тел, за да не загори. Свалете я от огъня и при постоянно бъркане прибавете 3 жълтъка, предварително разбити добре 3/4 кафена чашка силно кафе (без утайка) и накрая разбитите на плътен сняг белтъци. Изсипете сместа в съд от огнеупорностъкло или в малка подходяща тавичка и я сложете да се пече 1/2 час в умерена фурна. Около 5-6 минути преди да извадите суфлето от фурната, поръсете го с 1 лъжица захар. Поднесете го топло.

Ванилен накип
Сложете да заври 1/4л прясно мляко. Свалете го от огъня и го ароматизирайте с 2-3 праха ванилия. Разтопете в малка тенджера около 50г прясно масло. Прибавете и разбъркайте с маслото 1 непълна чаша брашно (90г). Налейте млякото и сложете тенджерата на огъня. След като се поохлади, прибавете един по един 6 жълтъка, 1 чаша захар и 1 щипка сол. Разбийте белтъците на плътен сняг и ги прибавете постепенно към сместа, като я разбърквате леко. Изсипете я в намазана с масло форма и я сложете да се пече около 30-35 минути в умерена фурна. Поръсете опечения накип с пудра захар или го полейте със сироп.

Грис-халва

Сварете сироп от 1 чаша захар и 2 чаши вода. Запържете до златисто оцветяване 11/2 чаша грис с 1/2 чаша мазнина. Залейте го с врящия сироп и го бъркайте, докато заври, след което го оставете да ври 3-4 минути. Свалете го от огъня, покрийте го с дебела кърпа и го похлупете плътно. След 15-20 минути го разровете леко с вилица и наново го похлупете, докато изстине. Поднесете грисовата халва поръсена с канела и счукани орехови ядки.

Ашуре

Сварете 250г жито. Отделете от него около 1/4 част и го отцедете, а останалото жито претрийте през цедка. Към претритото жито прибавете отцеденото жито заедно с 50г стафиди и 1 1/2 чаша захар. Сложете сместа да заври и прибавете на тънка стуйка 2 лъжици нишесте, размито в студена вода. След прибавянето на нишестето оставете сместа да ври само 2-3 минути (гледайте да получи гъстотата на боза). Свалете я от огъня и я разбъркайте с 1/2 чаша едро счукани или нарязани орехови ядки. Изсипете ашурето в купички. Преди поднасяне го поръсете със скълцани орехови ядки и розова вода.

Ягоди с кисело мляко

Разбийте на гладък крем 1/2кг кисело мляко с 1 чаша пудра захар, сока и ситно настърганата кора от 1/2 лимон. Наредете в купички за компот изчистени и измити ягоди (по-едрите нарежете) и ги залейте с млякото. Отгоре сложете по 3-4 дребни ягоди. Поднесете ги след 1/2-1 час.

Печени ябълки с ванилен сос
Измийте 8-10 еднакви по големина сладки ябълки и ги издълбайте. Напълнете ги със смес от счукани орехови ядки, захар и канела. Сварете сироп от 1 чаша захар и 1/2 чаша вода. Залейте ябълките и ги опечете. Сложете изстиналите ябълки в чинийки и ги залейте с ванилен сос.

Круши на фурна
Измийте круши и ги разрежете на четвъртинки. Отстранете семето им и ги наредете в намазана с масло тавичка. Поръсете ги със захар и сложете върху всеки плод по малко масло. Налейте малко вода в тавичката и ги опечете.

Панирани банани

Обелете здрави банани. Потопете ги в разбито яйце, в счукан сухар и повторно в яйцето и ги изпържете. Извадете ги внимателно с 2 вилици, за да не се разчупят, и ги наредете в чиния. Поръсете ги с пудра захар, а при поднасянето им ги полейте с някакъв сироп.