Чуждестранна кухня

Пролетни рулца (Китай)
За тестото: 2 водни чаши олио, 1/2 кг. брашно, 1 водна чаша вода, 2 чаени лъжици сол. За плънката: по 100 г гъби, моркови, лук, ситно нарязани чушки, 250-300 г смляно месо (свинско, телешко или пилешко), сол, черен пипер и чесън на вкус, по желание – 1 супена лъжица соев сос. Приготвяне на тестото: Замесва се твърдо тесто от брашното, водата и солта и се оставя 30 минути. Масата се наръсва с брашно и с ръце се оформя тестото на руло. Нарязва се на парчета с дебелина 2 см. От всяко парче се оформя малка тънка питка. Питките се намазват от едната страна с олио и се слепват по две с намазаната повърхност една към друга. Разточват се с точилка на палачинки с големината на дъното на тигана, в който ще се пържат. Тигана се затопля на умерен огън, намазва се с мазнина и палачинките се опържват от двете страни, след което двойните палачинки се разделят. Приготвяне на плънката: 2 супени лъжици олио се сгорещяват и в него се запържват зеленчуците без лука. Изваждат се в чиния. В тигана се доливат още 2 лъжици олио и лука се запържва до кафяво с няколко скилидки чесън. Огъня се засилва, добавя се месото и се запържва. Накрая се добавят останалите зеленчуци, всичко се разбърква добре и се оставя за 10-15 секунди на силен огън. Добавя се соевия сос. Във всяка палачинка се слагат по 1-2 супени лъжици от плънката, завиват се на рулца и краищата се затварят. Така приготвените рулца се изпържват, докато станат златистокафяви.


Пиле по корсикански (Франция)
1 младо пиле /до 1 кг./ се изчиства и се нарязва на парчета. В тенджера се запържва 125 г сланина, нарязана на парчета и се прибавят 150 г гъби (цели, ако са дребни, или нарязани, ако са едри), 200 г маслини, нарязани на парчета, 4 домата и 4-5 картофа, нарязани на филийки и накрая пилешкото месо. Ястието се залива с 1/2 чаша коняк и вода, колкото е необходимо, и се оставя да ври, докато месото омекне. Може да се подправи с магданоз, черен пипер и сол на вкус, непосредствено преди да се свали от огъня.

Задушено пиле с гъби (Франция)
1 пиле се изчиства и се нарязва на парчета. В 2 лъжици масло се задушават 8-10 дребни главички лук и 100 г предварително изчистени и измити гъби. Прибавя се пилешкото месо, сол, черен пипер и 1 чаша бяло вино. Ястието се похлупва плътно и се задушава на слаб огън, докато омекне месото. Преди да се свали от огъня се прибавя 1/2 чаша сметана. Поднася се горещо с резенчета от лимон и стръкчета магданоз.

Печено пиле с гъби (Швейцария)
2 млади пилета /по 3/4 кг. всяко/ се почистват, измиват и натриват със сол и черен пипер. Опичат се в тавичка с много малко мазнина, като се обръщат. Изваждат се и се разрязват на по две. Слагат се на топло. В същата тавичка се наливат 2 чаши бяло вино и 1 чаша сметана. Соса се оставя да поври няколко минути.
Запържва се 150 г сланина, нарязана на кубчета. Прибавят се 10-12 цели малки главички лук и 250-300 г цели дребни гъби и се задушават докато омекнат.
Половинките пилета се заливат със соса и се гарнират със задушените гъби и лука.

Риба по сицилиански (Италия)
1 кг. едра риба се изчиства. На долната и горната й страна се правят по 2 напречни разреза и в тях се слага по половин резен лимон. Рибата се слага в намазана с масло тава и около нея се нареждат нарязани на кръгове 2 глави лук, 4-5 нарязани на кубчета картофа и накрая 200 г гъби (цели, ако са дребни и нарязани на филийки, ако са едри). Ястието се поръсва със сол и черен пипер, залива се с 1 чаша олио (или зехтин) и 1 чаша вода и се опича в умерена фурна.
 
Есетра, печена в сметана (Русия)
Взима се есетра или друга бяла риба без кости. Измива се и се нарязва на четири парчета, които се овалват в брашно и се запържват леко от двете страни в мазнина.
Леко се запържва 1 пълна лъжица брашно в 2 лъжици масло и се разрежда, като се бърка непрекъснато, с 2 чаши сметана. В огнеупорна тава се слага половината от соса и отгоре се нареждат рибените парчета с 2 нарязани на колелца и запържени глави лук, 2 средно големи домата, нарязани на колела и запържени, 2 твърдо сварени яйца, нарязани на дължина, 150 г гъби печурки, предварително задушени в малко мазнина. Наоколо се нареждат дребни картофи, сварени и обелени. Ястието се залива с останалата половина от сметаната и се поръсва със сирене и 2 лъжици прясно масло на бучици. Пече се във фурна 15 минути. След това се поръсва със ситно нарязан магданоз.