Вегетарианска кухня


Меню за вегетарианци
 Закуска
Палачинки с пресни плодове
Овес с варени ябълки, стафиди и канела
Обикновено кисело мляко с мед или пресни плодове
Бъркани яйца със спанак или различни зеленчуци на пара
Омлет с гъби, чушки, броколи и сирене
Фъстъчено масло на препечена филия с банан и чаша кисело мляко
 Обяд
Салата с пресни зеленчуци, плодове, ядки и дресинг
Препечена филийка с хумус, плодове с извара
Зеленчуци на скара и сандвич със сирене от пълно зърнест хляб
Плодова салата с кисело мляко и филия с фъстъчено масло
Ориз със задушени зеленчуци, ядки и плодове
Зеленчуково къри на една филийка пълно зърнест хляб
 Вечеря
Запържени зеленчуци с кафяв ориз
Къри от соя с твърдо сварено яйце и салата
Омлет от яйца и сирене и един плодов фреш
Леща, домати, маруля и царевична питка
Макарони или песто с пресни домати
Пица с печени зеленчуци и сирене


Баница "Giordina"
1 пакетче фини кори
1 чаша брашно
1/2 чаша олио
2 яйца
150г натрошено сирене
1 чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 кг спанак (може лапад или праз)
Спанака се почиства и се нарязва на ситно, посолява се. Сиренето се натрошава и се разбърква със спанака. Разбиват се яйцата и към тях се прибавят олиото и киселото мляко със содата. Добавя се брашното. С тази смес се маже половината кора, сгъва се на две, слага се от плънката и се навива на руло. Навитите кори се нареждат в тава намазана с олио и отгоре се заливат с останалата смес. Баницата се пече първо отдолу, а когато започне да се надува - и отгоре.


Паниран спанак
Измийте и подсушете с кърпа клончета спанак с повече млади листа. Потопете ги в умерено гъсто пане от яйце, брашно, сол, черен пипер и ги изпържете до златист цвят. Поднесете ги с гъсто кисело мляко.

Коприва с ориз
Изчистете 1/2кг коприва, измийте я и я нарежете. Сложете я в тенджера и прибавете 1/2 чаша ориз, 5-6 ситно нарязани стръка зелен лук, 1/2 чаша олио, 1 лъжичка червен пипер, сол на вкус, 1 ситно нарязана връзка магданоз и малко джоджен. Налейте 2 чаши гореща вода. Похлупете плътно тенджерата и сложете ястието да уври на умерен огън. Поднесете го с кисело мляко или подлучено със скълцан чесън, разреден с малко оцет.

Кюфтета с магданоз
Измийте и нарежете 2 по-големи връзки магданоз и 4-5 стръка пресен лук и ги задушете с 2-3 лъжици олио. Свалете ги от огъня да се поохладят. Прибавете 2-3 яйца, 3 лъжици брашно, 3/4 чаша настъргано сирене и сол на вкус. Разбъркайте сместа. Гребвайте от нея с лъжица и пускайте кюфтенца в силно вряща мазнина. Изпържените кюфтета понесете с кисело мляко.

Бюрек от тиквички със сирене
Изчистете 1кг тиквички, нарежете ги по дължина, посолете ги, потопете ги в брашно и ги изпържете леко. Наредете половината тиквички в тава, намазана с масло, и разстелете върху тях 1 чаша натрошено сирене, разбъркано с 2 яйца и ситно наряан магданоз. Отгоре наредете останалите тиквички. Залейте ястието с 1/2 чаша кисело мляко, разбито с 3 яйца, и го запечете до зачервяване.

Зеле с масло
Почистете 1 малка зелка. Нарежете я на резени с дебелина около 2см, като изрязвате кочана. Наредете резените в плитка широка тенджера, залейте ги с вряща подсолена вода, която едва да ги покрие, и ги сварете на слаб огън. Извадете ги с решетеста лъжица, отцедете ги добре и ги наредете в чиния. Полейте ги с масло, запържено със счукан сухар. Поднесете ястието с настърган кашкавал или с различни колбаси.

Шницели от патладжани
Опечете по възможност тънки дълги патладжани. Обелете ги и ги разполовете по дължина, като внимавате да не се разкъсат. Посолете ги, попритиснете ги с ръце, потопете ги в брашно или счукан сухар, а след това в разбито яйце и ги изпържете в силно сгорещена мазнина. Поднесете така приготвените патладжани с кисело мляко, разбито със ситно нарязан магданоз, 2-3 счукани скилидки чесън и сил на вкус.

Картофи с масло
Обелете дребни картофи (по-едрите нарежете на кубчета). Пуснете ги във вряща подсолена вода, в която сте прибавили 1-2 резена целина и 1 парче праз или 1/2 глава кромид лук. Като се сварят, отцедете ги, поръсете ги с магданоз и ги разбъркайте в съд със запържено масло.

Картофена яхния с гъби
Запържете леко 3-4 стръка зелен лук с 1/2 чаша мазнина. (По желание към запръжката можете да прибавите 1 лъжичка червен и 1/2 лъжичка черен пипер). Прибавете 1/4кг пресни гъби, нарязани на филийки, и ги задушавайте, докато омекнат, като от време на време наливате по 1 кафена чашка вода. След това нарежете на филийки 1/2кг картофи и ги прибавете към гъбите. Налейте гореща вода, колкото да ги покрие. Посолете ястието на вкус и го сварете на слаб огън. Преди да го свалите от огъня, поръсете го с 1 ситно нарязана връзка копър.

Гъби със сос - фрикасе
Изчистете, измийте и на режете на филийки 300г пресни гъби. Сварете ги в подсолена вода заедно с 2-3 моркова, 1 глава лук и 15-20 зърна черен пипер. Прецедете ги и след това отделете подправките. Запържете 3 равни лъжици брашно с 4-5 лъжици масло и го разредете на умерено гъст сос с бульона от гъбите. Прибавете 2 яйца, разбити с 1 чаша кисело мляко, и отцедените гъби. Оставете ястието да ври 3-4 минути на слаб огън, акто го бъркате, за да не се пресекат яйцата.

Оризови кюфтета
Сварете 1 чаша ориз с 3 чаши подсолена вода, в която сте прибавили масло колкото орех, и го оставете да се охлади. Прибавете 1/2 чаша натрошено сирене или настърган кашкавал, черен пипер, ситно нарязан магданоз и 1 яйце. От сместа оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно или счукан сухар, потопете ги в разбито яйце и ги изпържете в силно сгорещена мазнина. Поднесете ги топли със салата.