Салати

Салата "Пикадили" (Англия)
Сварете в подсолена вода 1 кг картофи. Обелете ги и като изстинат, ги нарежете на кръгове, дебели 1 см. Нарежете на кръгове 3 еднакви по големина глави лук. Измийте, изчистете и нарежете на парченца солена херинга или аншоа. В чинията за поднасяне наредете на пирамида последователно картофите, лука и рибата. Поръсете салатата с дребно нарязан магданоз и я полейте със зехтин (олио) и оцет, в който сте разтворили малко горчица.

Салата (Белгия)
Сварете поотделно 250 г пресни гъби, 6 картофа и 1 глава целина. Отцедете ги и след като изстинат, ги нарежете на кубчета. Прибавете една консерва от 250 г миди в масло. Разбъркайте добре сместа, посолете я и я залейте със сос „Майонеза". Салатата можете да приготвите и с пресни миди. В такъв случай сложете ги да заврят в малко вода, за да се отворят черупките и извадете месото.

Салата (Гваделупа)
Нарежете на тънки филийки 1 голяма глава лук. Прибавете 4-5 счукани скилидки чесън, 3 червени домата, обелени и нарязани на парчета, 3 сварени и нарязани на кубчета тиквички, 1 кутия сардини (140 г), почистени от костите и нарязани на парчета, 2-3 ситно нарязани люти пиперки (шипки), няколко маслини (без костилките). Залейте сместа с 1/2 чаша зехтин, сока от 1 лимон и 1 лъжица оцет. Посолете я и я поръсете с черен пипер. Разбъркайте я и я изсипете в чиния. Украсете салатата с твърдо сварени яйца, нарязани на чет-въртинки или колелца.

Картофена салата (Германия)
Сварете в подсолена вода 1/2 кг картофи. Обелете ги и ги на-режете на кубчета. Сварете отделно 1 глава червено цвекло и също я нарежете на кубчета. Нарежете също на кубчета 2 ябълки, обелени и почистени от семенната част, и 2 кисели краставички. Почистете от кожата и костите филетата на 1 солена херинга и ги нарежете на парчета (за да не стане салатата много солена, можете да изкиснете херингата в студена вода). Смесете продуктите, поръсете ги с черен пипер и ги залейте с олио и оцет.

Салата от сардини (Испания)
Почистете от главите и перките 250 г пресни сардини. Разрежете ги на две половини и извадете средната кост. Посолете парчетата риба и ги поръсете с черен пипер. Слепете ги две по две, като помежду им сложите тънки ивици от люти пиперКи, Потопете ги в 2 разбити яйца и ги наредете в намазана със зехтин тавичка плътно една до друга. Залейте ги с 3-4 лъжици зехтин и 2-3 лъжици оцет. Прибавете 1 дафинов лист и 1 стръкче мащерка. Сложете ги да се пекат във фурната 10 минути. В продълговата чиния наредете салата от пресни краставици. Сложете отгоре изпечените сардини, след като изстинат и ги гарнирайте с кръгчета от лимон и портокал.

Салата от пиле (Карибски острови)
Изчистете и измийте 2 пилета. Опечете ги на шиш (на фурна или в електрическата тенджера с малко мазнина). Обелете внимателно кожата им. Отделете месото от гърдите и краката, нарежете го на еднакви парчета и го сложете в дълбока чиния. Сгорещете в тиган 1 пълна лъжица прясно масло и запържете до побеляване дробчетата от пилетата. Дръпнете ги от огъня и ги стрийте с вилица. Обелете 6 големи ароматични едри круши (масловки или от друг сорт), изчистете ги от семките и ги нарежете на еднакви парчета, по възможност като тези от пилешкото месо. Залейте ги със сока от 2 лимона, за да не потъмнеят, и ги сложете при месото в дълбоката чиния. Прибавете към смачканите дробчета сока от 1 лимон, 2 пъл-ни лъжици горчица, черен пипер и сол на вкус и 1 чаша добре разбита сметана. Разбъркайте ги леко и ги прибавете към пилешкото месо и крушите. Разбъркайте салатата, поръсете я с черен пипер и тук-там с червен пипер и я украсете с листа от зелена салата.

Салата от лук (Полша)
Нарежете на тънки филийки 2-3 глави лук. Посолете ги и ги смачкайте леко с ръка. Прибавете 2 кисели ябълки, предварително обелени и настъргани на едрото ренде, 1 сварен и смачкан картоф и 1 шепа ситно нарязан магданоз и копър. Разбъркайте добре сместа, изсипете я на купчинка в чинията за поднасяне, загладете я с нож и я залейте със сос „Маойнеза".

Салата от целина и орехи (САЩ)
Сварете 1 голяма глава целина. Обелете я и я нарежете на кубчета. Прибавете 1 кафена чашка ситно счукани орехови ядки. Посолете ги на вкус и ги поръсете обилно с черен пипер. Пригответе майонеза от 2 жълтъка и 2 кафени чашки зехтин (олио). Прибавете 1/2 чаша добре смачкано сирене „Рокфор" и малко оцет. Залейте целината и орехите с майонезата. Поръсете салатата със ситно нарязан магданоз и я поднесете.

Салата от портокали (САЩ)
Обелете и нарежете на кръгове 3 портокала. Нарежете на тън-ки дълги ивици ядките от 20-25 ореха. В чиния за салата наредете вътрешните листа на 1 маруля. Сложете в средата портокаловите кръгчета, поръсете ги с орехите и ги посолете на вкус. След това полейте салатата с 2 чаши сметана и сока от 1 лимон.