20 малки кулинарни тайни

1.Месото измивайте съвсем набързо, преди да го нарежете. В противен случай във водата ще преминат част от хранителните сокове. Ако го пържите или печете на скара, след измиването го подсушете със суха кърпа. Така ще запази хубавия си цвят.
 2.За да нарежете лесно месото на тънки парчета, поставете го в камерата на хладилника за 1 час.
 3.Постното месо ще получи по-добър вкус, ако го шпиковате със сланина. Оставете сланината в камерата на хладилника да замръзне, след това я нарежете с остър нож на тънки пръчици. Шпиковането ще направите по-лесно, ако шващате нарязаната сланина с пръсти, потопени в сол. При печене постното месо може да се покрие с тънки филийки сланина (пушени гърди).
 4.Преди да сложите месото да се пече, дръжте го 5 мин в кипяща вода. Така то няма да се “свие” и става по-вкусно.

 5.Месо от по-старо животно мариновайте 20 мин с 1 лъжица ракия или 1 чаша коняк. То няма да задържи миризмата на алкохола, но ще стане меко и сочно и ще се свари по-бързо.
 6.Неотлежалото месо от прясно заклана свиня не е подходящо за печене. Ако все пак решите да изпечете такова месо, залейте го с 1 чашка ром или коняк.
 7.Овчето месо ще загуби специфичната си миризма, а телешкото ще придобие много пикантен вкус, ако го намажете с тънък слой горчица няколко часа преди да го поставите във фурната.
 8.Печеното или задушено месо се реже студено, за да не се рони. Залива се с топъл сос.
 9.Ако искате бульонът да бъде силен и хранителен, поставете месото в хладка вода. За да остане месото сочно и вкусно, сложете го в кипяща вода.
 10.Бульонът се избистря по следния начин: Разбийте на пяна 2-3 белтъка с малко вода и лимонов сок или вино. Постепенно ги сипете в кипящия бульон и оставете да заври. Дръпнете на края на печката. След около 30 мин прецедете през гъсто сито.
 11.Кебапчетата за скара ще бъдат сочни, ако след омесването на каймата с подправките прибавите половин чаша вода на колиграм месо. Най-добре е да се работи с миксер.
 12.За да обелите лесно сварен език, потопете го в студена вода веднага след изваждането му от бульона.
 13.Месо, което е получило лек дъх, сложете за 10 мин в слаб прецеден чай от лайка. Изплакнете го със студена вода. Ако дъхът не се е изгубил напълно, повторете. Употребете го след по-продължителна топлинна обработка.
 14.В хладилник се държат само пресните колбаси – сухите и полусухите губят от вкусовите си качества. Най-добре се съхраняват, закачени в килер, но не бива да се допират.
 15.За да не потъмнее отрязаната повърхност на салама, намажетея с белтък или с дебел слой краве масло (мас).
 16.Позасъхналите нарязани колбаси натопете в студено мляко за 30 мин. Употребете ги за пица или топли сандвичи.
 17.Домашно приготвените колбаси често хващат плесен. Ще я отстраните, ако намокрите кърпа в гъст разтвор от сол и вода и с нея изтриете плесенясалите места. По този начин се възпрепятствува и образуването на нова плесен.
 18.Когато чистите риба, посолете ръцете си, за да не се плъзга.
 19.Ако люспите се чистят трудно, потопете рибата за една минута в кипяща вода или я полейте с оцет.
 20.Рибата няма да има неприятна миризма на тиня, ако сипете малко оцет в устата й.
Измийте рибата бързо под течаща вода. Посолете я, напръскайте я с лимонов сок и я оставете да престои 30 мин.

0 коментара:

Публикуване на коментар