Още 20 малки кулинарни тайни

1.Пържете рибата в силно сгорещена мазнина по 4-5 мин от всяка страна на умерен огън. Рибата се натопява предварително в смес от равни части царевично и пшенично брашно и малко червен пипер.
2.Когато варите риба, прибавете към водата 1 чаша прясно мляко. Месото ще бъде по-крехко и бяло, а специфичната му миризма – по-слаба. Направете няколко разреза върху кожата на рибата. Така тя ще се свари по-бързо и ароматът на подправките ще проникне в месото.
3.Ако печете рибата загъната в алуминиево фолио, в кухнята няма да се чувствува неприатна миризма.
4.Прясната риба може да се запази за 1-2 дни извън хладилник, ако се натрие с едра сол и се загъне в хартия или листа от коприва. Предварително трябва да се изчисти от вътрешностите и добре да се измие.

5.Мидите се ядат само ако са съвсем пресни. А как да се разбере това? Пресните миди се отварят веднага щом се сложат да се варят.
6.За да проверите дали са пресни яйцата, сложете ги в съд със солена вода (120 г сол на 1 л вода). Съвсем пресните яйца лежат на дъното водоравно. Колкото са по-стари, толкова по-нагоре в разтвора излизат. Яйцата, които са по-стари от 30 дни, плуват на повърхността с тъпата част нагоре.
7.Яйцата се нареждат в специалното отделение на хладилника с върха надолу. Не бива да се мият, защото се отстранява защитната обвивка. Но това е задължително преди употребата им.
8.Никога не употребявайте за сладкиши яйца, току-що навадени от хладилника! Дръжте ги известно време на стайна температура.
9.Ако ви е необходим само белтък от яйце, направете дупчици на черупката в двата края на яйцето и той веднага ще изтече. Вълтъкът може да се запази няколко дни (в хладилник).
10.Ако не сте сигурни, че ще успеете да приготвите майонеза, опитайте следното: забодете на вилица половин суров картоф и бъркайте посолените жълтъци (скорбялата помага да се сгъстят). Прибавяйте олиото на капки. Щом майонезата започне да се сгъстява, мовете да продължите с миксер, като сипвате олиото на тънка струйка. Ако работите с миксер, в сгъстената майонеза можете да прибавите 1-2 белтъка. Продължете да разбивате, докато се поемат напълно. Така майонезата ще стане по-лека и пухкава.
11.Лукът се нарязва на филийки, на ситно или се настъргва в зависимост от ястието, което се приготвя.
12.Първо разрежете лука на две, а след това го обелете. Така е по-бързо и по-лесно.
13.Ако “плачете”, като режете лук, ето няколко съвета: Щом обелите лука, сложете го в студена вода или в камерата на хладилника. Вмъкнете дъската и ръцете си в голям найлонов плик с отвори от двете страни. Сложете си очила за пшлуване.
14.Нарязан лук, смесен с малко олио и поставен в захлупен стъклен съд, може да се запази за няколко дни на студено.
15.Тънко нарязани филийки лук разделете на “пръстенчета” и ги оваляйте в червен пипер и ситно нарязан копър или магданоз. Употребете ги за украса на салати, сандвичи, студени закуски.
16.Чесънът има много силна миризма и понякога е достатъчно само да натрием леко месото или стените на съда, в който ще се приготвя ястието.
17.Зеленчуците трябва да се измият основно преди употреба. Във водата прибавете сол, така се намалява загубата на минерални вещества и се отстраняват попаднали насекоми, охлювчета. След това изплакнете под течаща вода.
18.Пресните зеленчуци задушавайте в съвсем малко вода, колкото да не загорят. В противен случай те губят своя вкус, цвят и хранителна стойност.
19.Репичките ще се запазят по-дълго време пресни, ако във водатасе потопят листата им. Ако сте ги изрязали като “розички” за украса, потопете ги в ледено студена вода, за да “разцъфтят”.
 20.Ако салатата от краставици горчи, значи не са обелени правилно. Горчивината е концентрирана във върха. Ако започнете да белите оттам, ножът ще пренесе горчивината по цялата краставица. Затова най-напред отрежете върха, а след това употребете друг нож, за да я обелите.

0 коментара:

Публикуване на коментар